Болести и лечение при рибите

bolna riba bolest pri ribiteКакто всички животни, така и рибите могат да се разболеят. Дори и при най-стриктното спазване на изискванията за правилно им отглеждане. Познава се по това, че поведението им се променя. Те не плуват, както обикновено, застават с прибрани перки в някой ъгъл, като само полюляват тялото си, или пък имат обриви по тялото и перките.

Заболяването на рибите поставя всеки любител-акварист пред извънредна ситуация. Това, обаче, не е причина за отчаяние. Много болести, особено в техния начален стадий, са излечими.

Ихтиопатологията – науката за болести на рибите – ги разделя на заразни инфекциозни и инвазионни, и на незаразни. Възбудителни на инфекциозните заболявания стават вируси, бактерии и гъбички. Инвазионните болести възникват в резултат на инвазия – организмът на рибите е поразен от паразити с животински произход, каквито са червеите например. Някои дребни ракообразни също могат да паразитират върху тялото на рибите. Възникването на незаразни болести е повечето случаи е свързано с нарушаване на оптималните условия за отглеждане на рибите в аквариума или неправилното боравене с тях.

bolest pri ribite bolna ribaНай-действеното средство срещу възникването на огнище на заболяване на рибите в аквариума е профилактиката. При съблюдаване на оптималните условия за отглеждане на аквариумните рибки, внимателно и грижовно отношение към тях, може да се избегнат редица заболявания, или поне своевременно да се локализират.

Ако все пак рибите са заболели, необходимо е правилно да се определи болестта и незабавно да се пристъпи към лечението. Точното диагностициране позволява да се проведе успешно лечение.

Най-напред поглеждате термометъра. А може би водата се е влошила?

Ако гледате рибите при твърде ниска температура, може да се появи „рибен мухъл“. Тази болест се лекува сравнително лесно с медикаменти. Това се отнася и до „перкова плесен“. Разкъсванията или изгубването на перки може да се дължат на ухапвания от други риби. В този случай трябва да се наблюдава и да се изследват причините.

Огледайте добре рибите, дали по кожата или по перките имат отделни или множество бели точици. Значи е „Ichthyophtirius“, най-честото заболяване по рибите. Ако не предприемете нещо, всичките ви риби са загубени. В зоомагазините има медикаменти срещу тази болест, които действат на 100%. Тоест не изпадайте в паника. Ако някоя риба има признаци на тази болест с точици, вероятно всички риби са заразени. в такъв случай медикаментът трябва да се подаде направо в аквариума. Придържайте се стриктно към всяка опаковка с лекарството. По този начин ще овладеете заболяването, ако сте го открили и действувате своевременно. Ето защо постоянно трябва да наблюдавате рибите си за опасните бели точици.

Много по-трудно различим на пръв поглед е Oordinum. Причинителите на тази болест се забелязват също като белезникави или кафеникави точици. Само че те са много дребни, отколкото при „Ichthyophtirius“ и се откриват само при много внимателно наблюдение. В напреднал стадий те изглеждат като копринен слой върху кожата на животните. Заболелите риби се разпознават по-скоро по промененото поведение: липса на апетит, прибрани перки, както „Ichthyo“, като изгледите за успех са почти също толкова добри.

При рибите се срещат заболявания, които са нелечими или се лекуват само при благоприятни обстоятелства. Такива риби, които имат безформено подуто тяло, увиснали коремчета или много изпъкнали очи трябва незабавно да се изолират, за да не заразят останалите. Не забравяйте, че един ден нормалният биологичен часовник на всяко животно спира да работи. Някои видове живеят най-много една до две години, повечето от малките декоративни рибки – три до пет години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>